czwartek, 28 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii

W tym roku sezon na cukinie był naprawdę... udany. Po pewnym czasie znudziło mi się jednak leczo. Dlatego dziś przepis na przepyszną zupę :)




Składniki:
1 dorodna cukinia
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
0,5 litra bulionu warzywnego (ewentualnie kostka rosołowa)
2 łyżki śmietany 30%
pieprz
camembert
masło
natka pietruszki


Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy nasiona (jeśli to konieczne), kroimy na kawałki. Siekamy cebulę i czosnek.
Cebulę z czosnkiem smażymy na maśle do zeszklenia. Dodajemy cukinię. Podsmażamy chwilkę, po czym zalewamy bulionem. Dolewamy gorącej wody do zakrycia cukinii. Gotujemy do miękkości (20-30 minut).
Całość miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy zupę pieprzem.
Podajemy gorącą z kawałkami sera. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego! ;)



  • Polecam także zrobić grzanki ;) 




19 komentarzy:

  1. Wyglada mega smacznie ale nie lubie cukini ;/
    http://teenluxy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie w cukinii nie ma czego nie lubić...

      Usuń
  2. Nie próbowałam nigdy cukinii, więc to coś dla mnie!
    Do tego zdjęć wygląda bardzo artystycznie i przyciąga!

    obserwuje i zapraszam
    http://aleeksandrablog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc pora spróbować! Z całego serca polecam ;)
      Dziękuję ;)

      Usuń
  3. moja mama robi ketchup z cukini, robi ostry i trzeba przyznac ze jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, prosilas o przepis, juz go podaje:

      Skladniki:
      1,5 kg obranej cukini
      0,5kg obranej cebuli
      2 szklanki cukru (1 szkl.=250ml)
      1 szklanka octu
      400g koncentratu pomidorowego
      1,5 stolowej lyzki soli
      1 lyzeczka slodkiej papryki
      1 gorowata lyzeczka pieprzy cayenne (lub mniej jesli wolisz ketchup lagodny)
      1 lyzeczka pieprzu

      Przygotowanie:
      Cukinie i cebule zetrzec (do garnka) na tarce o grubych oczkach. Zasypac sola, wymieszac i odstawic na 6 godzin.
      Po tym czasie, nie odlewajac powstalego soku, gotowac az do powstania jednolitej papki.
      Wsypac cukier i wlac ocet, zamieszac. Gotowac 220 minut.
      Dodac koncentratu pomidorowego i przyprawy. Gotowac kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszajac.
      Zdjac z ognia, zmiksowac na wolnych obrotach i nalewac do sloiczkow (najlepiej do niedużych)
      Pasteryzowac przez ok 10 minut.

      To wlasnie ten przepis, jeszcze raz ketchup bardzo polecam :)

      Usuń
    2. ojej, tam powinno byc 20 minut zamiast 220 ;D

      Usuń
  4. Uwielbiam gotować więc na pewno skorzystam z przepisu.
    Obserwujemy?
    http://przestrzen-piekna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam!
    jeśli możesz to poklikaj w kliki u mnie w poście :)
    http://panmalofel.blogspot.com/2014/08/autumn-is-coming.html

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm, wygląda smacznie ♥
    http://everythingandnothinng.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki cudny szablon ♥

    zapraszam także do mnie(kliknij)

    Może wzajemna obserwacja? Jak się zgadzasz napisz w komentarzu u mnie ♥


    OdpowiedzUsuń
  8. Jem już oczami xD
    modamuzykaija.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja (na szczęście!) miałam przyjemność zjeść tradycyjnie :P

      Usuń