niedziela, 17 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami

Kiedy człowiek je w kółko tylko szarlotkę i szarlotkę, może mieć jej w końcu "dość" :) Dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto ze śliwkami :)





Składniki:
3 szklanki mąki
4 jaja
cukier wanilinowy
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
budyń czekoladowy
100g płatków migdałowych
1kg śliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Śliwki wydrylować. Z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagnieść kruche ciasto (informacja głównie dla panów - to znaczy SZYBKO zagnieść ciasto). Schłodzić w lodówce (ok.1h). Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 rozwałkować, posypać budyniem i częścią migdałów. Ułożyć śliwki*, znów posypać migdałami. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na śliwki. Na pianę zetrzeć na tarce drugą część ciasta i wysypać pozostałe migdały.
Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.

 *Jeśli uważacie, że śliwki są zbyt kwaśne, można je jeszcze posypać cukrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz