poniedziałek, 21 września 2015

Indyk z sosem dyniowo-kokosowym

Dynia wróciła do naszej kuchni! I to w takim smacznym wydaniu ^_^
Mama kupiła dynię, z której miałam zrobić zupę, ale kupiła też indyka, więc w drodze do domu postanowiłam, że z dyni powstanie jednak sos. Pomogła nam trochę strona winiary ;)



sos:
300g obranej dyni
1 cebula
2 pomidory
250ml bulionu
3 (solidne) łyżki mleka kokosowego
curry

Dynię i cebulę  kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, mieszamy. Pieczemy przez ok. 30 minut w 220 stopniach (do miękkości).
Pomidory drobno kroimy, podsmażamy na patelni. Dodajemy dynię z cebulą, bulion i mleko kokosowe.
Smażymy, aż dynia się "rozpaćka" i nasz sos nabierze gęstości. Dodajemy curry do smaku.
Blendujemy sos (niekoniecznie ;) )


dodatkowo:
sznycle z fileta z piersi indyka
sól
pieprz
olej
ziemniaki
koperek

Gotujemy ziemniaki, jak zawsze ;)
Indyka doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej



Podajemy, jak widać ;)
Smaaaaczneeeeego!




2 komentarze: