sobota, 4 kwietnia 2015

Bezglutenowe babeczki z nutellą

Przepis powstał, gdy ojciec zjadł wszystkie babki przygotowane przeze mnie dla gości (przed ich przyjazdem!). 
Jest to lekko zmieniony przepis  mojewypieki, pozbyłam się z niego mąki pszennej i odpowiednio dobrałam ilość składników ;)
Babeczki są niesamowicie delikatne, przepyszne ♥♥♥



Składniki:
70g masła
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mielonych migdałów
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
+bezglutenowy krem orzechowy (u mnie nutella)


Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier. Po kolei wbijamy jajka, ciągle miksując. Mieszamy mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i miksujemy.

Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremki, do każdej dodajemy łyżeczkę nutelli i robimy esy-floresy wykałaczką :)

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni.





6 komentarzy: