środa, 7 stycznia 2015

Blok czekoladowy

To chyba właśnie to "ciasto" zrobiłam sama jako pierwsze. Ma taką zaletę, że NIE DA SIĘ go zjeść na raz. Chyba wszyscy wiedzą, jak smakuje ;)
Tym razem wersja trochę inna wizualnie, ale smak wciąż ten sam!
Przepis na masę pochodzi z zeszytu mojej mamy :)




Składniki:
400g "niebieskiego" mleka w proszku
3-4 łyżki kakao
100g herbatników
1/2 szklanki wody
125g masła
1,5 szklanki cukru
+ulubione dodatki (rodzynki, orzechy, suszone owoce)*
+do dekoracji: rodzynki, draże czekoladowe itp.**

Mleko mieszamy z kakao. Wodę z masłem i cukrem podgrzewamy, aż się połączą. Odstawiamy z ognia. Dokładnie mieszamy ze "składnikami sypkimi". Dodajemy nasze ulubione dodatki.
Keksówkę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą. Spód przykrywamy warstwą herbatników, smarujemy porcją masy czekoladowej, przykrywamy kolejną warstwą ciastek. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do zużycia całej masy. Wierzch wyrównujemy, posypujemy rodzynkami, drażami (lekko je wciskamy). W wolne miejsca możemy wcisnąć kawałki pozostałych herbatników.
Wstawiamy do lodówki na ok.12h.
Smacznego!


*Rodzynki należy sparzyć.
**Na początku planowałam udekorować blok samymi drażami, jednak i bez tego jest wystarczająco słodki ;)


8 komentarzy:

  1. o nieeeee, to wygląda tak pysznie, a ja jestem na diecie! :(

    http://sayhellomardam.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym. Mam co gotowac w niedziele ;D

    http://yumimagenta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega smacznie, aż zgłodniałam! :)

    http://foxyladyme.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wygląda, dużo bardziej wykwintnie niż tradycyjna wersja. I najważniejsze, że smak ten sam! Ja zawsze jak robię blok czekoladowy korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ i to jest dokładnie ten smak jaki zapamiętałam z dzieciństwa. Co prawd nie robię go tam misternie jak Ty tylko wszystko wrzucam bez ładu i składu ale smak jest idealny.Polecam!

    OdpowiedzUsuń