poniedziałek, 5 stycznia 2015

Bezglutenowe kruche ciasteczka

Ostatnio na blogu pojawia się mało wpisów. Publikuję tylko to, co muszę. Przez studia nie mam ani czasu, ani chęci, ani sił. Remont kuchni przekreślił też moje plany na przedświąteczne wypieki. Mam dla Was jednak jeden wspaniały przepis na bezglutenowe ciasteczka.
To właściwie vanillekipferl w wersji bezglutenowej. 
Przepis pochodzi z TEGO bloga. Trafiłam na niego przeglądając francuskie blogi kulinarne :)
Z podanych składników wychodzą 3-4 blachy ciasteczek.




Składniki:
200g mąki ryżowej
50g mąki kukurydzianej
50g mąki ziemniaczanej
250g masła
125g cukru
125g mielonych migdałów
1 cukier waniliowy (lub 1 laska wanilii )
1 jajko
+cukier puder do posypania

Mieszamy ze sobą mąki, cukier, cukier waniliowy i mielone migdały. Dodajemy masło i jajko, i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i formujemy dwa wałki. Owijamy papierem do pieczenia i wkładamy na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Po wyjęciu z lodówki, kroimy ciasto na kawałki i formujemy małe rogaliki. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok.15 minut (do zrumienienia).
Wyjmujemy, przekładamy na metalową kratkę, studzimy.
Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego! ;)


5 komentarzy:

  1. Sliczne ciasteczka, takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować ten przepis :D
    Obserwujemy ? ;)

    http://sweet-pen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam pycha, nie znalam takiego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie takich ciastek poszukiwałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że dzięki mnie na nie trafiłaś ;)

      Usuń