wtorek, 12 sierpnia 2014

Kruche serduszka na patyku

Wreszcie coś dla łasuchów! :D
Jeśli ktoś zrobił frużelinę, może się cieszyć ;)
 (przepis na frużelinę - klik!)
Ciasto jest naprawdę kruche, idealnie pasuje do wiśni :)



Czego potrzebujemy?

(na ok. 30 ciastek)

Ciasto:
2 szklanki mąki
225g margaryny/masła
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
woda

Nadzienie:
słoik frużeliny wiśniowej
(ewentualnie:
słoik dżemu wiśniowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
cukier
)

Dodatkowo:
patyczki do lodów
czerwone wstążeczki

I krok po kroku :)
  1. Z margaryny, mąki, soli i cukru zagnieść kruche ciasto. Pod koniec dodawać po łyżce wody, by uzyskać dość plastyczną konsystencję. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Jeśli nie mamy frużeliny - w rondelku podgrzać dżem ze skrobią i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  3. Przygotować blachę. Wyjąć część ciasta z lodówki. Rozwałkować, wycinać serduszka.
    Na każde serduszko położyć patyczek do lodów, następnie nadzienie, przykryć kolejnym serduszkiem (uważając, by dobrze zlepić brzegi). Ciastka można ozdobić używając widelca.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez  10-15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).
  • Do patyczków warto przywiązać wstążeczki.
  • Miłośnicy czekolady mogą do środka włożyć (razem z frużeliną) odrobinę pokruszonej czekolady deserowej lub czekoladowe dropsy. 

1 komentarz: