W tym roku sezon na cukinie był naprawdę... udany. Po pewnym czasie znudziło mi się jednak leczo. Dlatego dziś przepis na przepyszną zupę :)
Składniki:
1 dorodna cukinia
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
0,5 litra bulionu warzywnego (ewentualnie kostka rosołowa)
2 łyżki śmietany 30%
pieprz
camembert
masło
natka pietruszki
natka pietruszki
Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy nasiona (jeśli to konieczne), kroimy na kawałki. Siekamy cebulę i czosnek.
Cebulę z czosnkiem smażymy na maśle do zeszklenia. Dodajemy cukinię. Podsmażamy chwilkę, po czym zalewamy bulionem. Dolewamy gorącej wody do zakrycia cukinii. Gotujemy do miękkości (20-30 minut).
Całość miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy zupę pieprzem.
Podajemy gorącą z kawałkami sera. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego! ;)
Smacznego! ;)
- Polecam także zrobić grzanki ;)
Smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG - KLIKNIJ :)
Dziękuję ;)
UsuńWyglada mega smacznie ale nie lubie cukini ;/
OdpowiedzUsuńhttp://teenluxy.blogspot.com/
W sumie w cukinii nie ma czego nie lubić...
UsuńNie próbowałam nigdy cukinii, więc to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńDo tego zdjęć wygląda bardzo artystycznie i przyciąga!
obserwuje i zapraszam
http://aleeksandrablog.blogspot.com/
A więc pora spróbować! Z całego serca polecam ;)
UsuńDziękuję ;)
moja mama robi ketchup z cukini, robi ostry i trzeba przyznac ze jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńKetchup? Ojej!
UsuńJak najbardziej, prosilas o przepis, juz go podaje:
UsuńSkladniki:
1,5 kg obranej cukini
0,5kg obranej cebuli
2 szklanki cukru (1 szkl.=250ml)
1 szklanka octu
400g koncentratu pomidorowego
1,5 stolowej lyzki soli
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 gorowata lyzeczka pieprzy cayenne (lub mniej jesli wolisz ketchup lagodny)
1 lyzeczka pieprzu
Przygotowanie:
Cukinie i cebule zetrzec (do garnka) na tarce o grubych oczkach. Zasypac sola, wymieszac i odstawic na 6 godzin.
Po tym czasie, nie odlewajac powstalego soku, gotowac az do powstania jednolitej papki.
Wsypac cukier i wlac ocet, zamieszac. Gotowac 220 minut.
Dodac koncentratu pomidorowego i przyprawy. Gotowac kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszajac.
Zdjac z ognia, zmiksowac na wolnych obrotach i nalewac do sloiczkow (najlepiej do niedużych)
Pasteryzowac przez ok 10 minut.
To wlasnie ten przepis, jeszcze raz ketchup bardzo polecam :)
ojej, tam powinno byc 20 minut zamiast 220 ;D
Usuńnie ma za co :)
UsuńUwielbiam gotować więc na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
http://przestrzen-piekna.blogspot.com
mniam!
OdpowiedzUsuńjeśli możesz to poklikaj w kliki u mnie w poście :)
http://panmalofel.blogspot.com/2014/08/autumn-is-coming.html
mmm, wygląda smacznie ♥
OdpowiedzUsuńhttp://everythingandnothinng.blogspot.com/
I jest smaczna! :D
UsuńJaki cudny szablon ♥
OdpowiedzUsuńzapraszam także do mnie(kliknij)
Może wzajemna obserwacja? Jak się zgadzasz napisz w komentarzu u mnie ♥
Jem już oczami xD
OdpowiedzUsuńmodamuzykaija.blogspot.com
Ja (na szczęście!) miałam przyjemność zjeść tradycyjnie :P
Usuń