Ostatnio jestem zmuszona do wyczarowywania jedzenia znacznie zdrowszego, niż przywykłam. Okazuje się jednak, że ciasto bez białej mąki i bez cukru wciąż może być naprawdę smaczne ;)
Składniki:
ciasto:
65g masła
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka amarantusa
1-2 szklanki mąki owsianej (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
+woda
masa:
400g jogurtu naturalnego
3 jajka (białka i żółtka)
1 duży granat
kilka kropli aromatu migdałowego
ksylitol
Amarantusa i siemię gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody do uzyskania kisielowatej konsystencji. Odstawiamy do przestygniecia.
Dodajemy masło oraz mąkę owsianą i zagniatamy kruche ciasto.
Wyklejamy ciastem tortownicę, robimy dziurki widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Spód zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 min (do zrumienienia).
Ubijamy białka z ksylitolem. Wciąż ubijając na wolnych obrotach miksera dodajemy żółtka, aromat i jogurt. Powstałą masę mieszamy z granatem.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz