poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Zupa krem z dyni

"Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu." - ŹRÓDŁO 



Dzisiejszą bohaterką jest dynia.


 Sama dynia jest dość neutralna, nie ma zbyt charakterystycznego smaku.





Składniki:
dynia (ok. 2,5 kg)
1 średni ziemniak
2 średnie marchewki
2 ząbki czosnku
kostka rosołowa
imbir mielony
śmietana 18%

Dynię kroimy, obieramy, usuwamy nasiona. Obieramy i kroimy ziemniaka i marchewki. To wszystko wkładamy do garnka. 


Zalewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości (20-30 minut).
Czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Całość miksujemy blenderem. Dodajemy szczyptę imbiru. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Zupę podajemy ze śmietaną :)


1 komentarz:

  1. wygląda pysznie!
    Mogłabym Cię prosić o pomoc? szczegółowe informacje znajdziesz w notce najnwoszej ;)
    chocooonut.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń